Backup/Restore in cPanel

Pentru a evita pierderea datelor, cPanel ne pune la dispoziție un sistem de salvare (backup) și restaurare (restore) a datelor din contul de găzduire. Este o funcționalitate utilă și salvarea datelor este recomandată cel puțin o dată pe săptămînă pe calculatorul propriu (chiar dacă noi oferim  backup săptămînal) și oridecate ori facem o modificare mai mare în cont pentru a putea restaura varianta inițială în cazul în care ceva merge prost.

 

Pentru a salva o copie a contului de hosting ne vom autentifica în cPanel și vom intra în secțiuneaFiles»Backup Wizard“:

загруженное

 

 

 

 

 

 

 

 

În pasul următor putem alege salvarea unei copii a siteului sau restaurarea dintr-o copie șalvată anterior. Vom alege crearea unei copii de siguranță apăsînd butonul “Backup“:

загруженное (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

După ce dăm click pe butonul “Backup” avem patru posibilități:

  • Full Backup – se crează o copie a întregului cont de hosting care poate fi folosită doar pentru a muta siteul. Din contul de cPanel NU se pot restaura datele dintr-un full backup.
  • Home Directory – se creaza o copie a tuturor fișierelor din directorul contului de hosting (/home/UTILIZATOR/). Restaurarea acestui backup se poate face dacă la pasul anterior dăm click pe butonul “Restore” in loc de “Backup“, apoi click pe butonul “Home Directory” iar în final uploadam prin formularul deschis fișierul cu datele salvate. E bine de stiut că aici se țin toate fisierele siteului, setările contului și datele din conturile de mail.
  • MySQL Databases – salvează bazele de date. Cum bazele de date sunt tinute în directorul /var/lib/mysql(in Linux) sau /var/db/mysql (in FreeBSD), acestea nu vor fi salvate cînd facem un backup de tip “Home Directory”.
  • Email Forwarders & Filters – se salvează filtrele de mail și regulile de forwardare care de obicei sunt păstrate sub forma de fișiere în directoarele /etc/vfilters respectiv /etc/valiases.

Astfel, daca ne intereseaza să avem un control asupra datelor din contul de gazduire va trebui să facem periodic cîte un backup pentru “Home Directory“, “MySQL Databases” și “Email Forwarders & Filters“. În cazul în care dorim mutarea contului pe un alt server, după crearea contului de hosting vom da restore pe fiecare din cele trei tipuri de băckup.

No comments yet.

Lasă un răspuns